Het ontstaan van De Eekelaar

Het idee van De Eekelaar is begonnen met het bericht dat de Rabobank in Chaam weg zou gaan en het bijbehorende pand zou worden verkocht. Het leek Cor van Eekelen wel iets om het perceel om te vormen naar een winkel met woningen erboven, ten behoeve van de kleinkinderen. In 2008 heeft de eerste bezichtiging plaatsgevonden, maar het zou nog wel enkele jaren duren voordat het pand van de Rabobank daadwerkelijk was verkocht. 


Daarna kwam de woningen van familie Van de Wijngaart en familie Donkers te koop. Om het geheel te kunnen realiseren, kwam de gemeente met de eis dat er een aantal parkeerplaatsen moesten komen. Hiervoor is de woning van de familie Verzendaal aangekocht, samen met enkele andere woningen aan de Kapelstraat. Het gevolg was dat het plan voor De Eekelaar alsmaar groter en groter werd.


Ondanks lange procedures, sterk gestegen bouwkosten, wisselingen van de wacht van wethouders en college binnen de gemeente, en tot tweemaal toe een gang naar de Raad van State, zijn uiteindelijk dan toch de vergunningen om te mogen bouwen in orde gekomen. Naast alle procedures is er ook veel tijd en energie gaan zitten in onderzoeken op verschillende gebieden. Denk aan asbestinventarisaties, vleermuisonderzoeken, bezonning van rondom liggende woningen, bodemonderzoeken, verkeersbewegingen en parkeergedrag.


Uiteindelijk is de bouw van De Eekelaar dan toch van start gegaan. Het gebouw is in recordtijd gerealiseerd, met als startpunt in juli 2018 de uitgraving van de parkeerkelder en als eindpunt de oplevering van de laatste woningen in mei 2020. Iedereen die een positieve bijdrage heeft geleverd gedurende de volledige geschiedenis van De Eekelaar, mag met recht trots zijn op de uitstraling van het gebouw. De Eekelaar voorziet vandaag de dag in de vraag naar huisvesting in Chaam.